info@carnivalnews.net

Asuntokaupan odotetaan piristyvän kevään edetessä

SKV Kiinteistönvälitys Oy:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että kun katsotaan koko Suomen tilastoa, asuntokauppa oli tämän vuoden tammikuussa 3,5 % miinuksella viime vuoden tammikuuhun verrattuna, mutta toisaalta tehtiin toiseksi vahvin startti asuntokauppaan viimeisen viiden vuoden sisällä.

–Vuosi näyttää positiiviselta ja stabiililta. Uudellamaalla ollaan oltu vain pari prosenttia miinuksella. Lohjan startti on tosin ollut laimeampi kuin muualla Uudellamaalla, Hintsa sanoo.

Hän toteaa, että viime vuosina käynnissä on ollut vahva, maanlaajuinen uudisrakentamisbuumi ja uusia asuntoja on nyt valmistumassa paljon.

–On mielenkiintoista nähdä, miten ne löytävät ostajansa ja syntyykö hintapainetta. Myös Lohjalla on hyvin uudistuotantoa.

Vihreät arvot nostavat päätään asunnon valinnassa

Hintsa kertoo, että omakotitalokauppa on pysynyt tasaisena ja punainen tupa ja perunamaa vetävät edelleen puoleensa. Aina löytyy niitä, jotka kaipaavat maalle oman rauhaan.

–Omakotitaloasumisessa vihreät teemat ja kestävä asuminen ovat nousseet entistä tärkeämmiksi. Lämmitysmuodoista ollaan hyvin tarkkoja. Samalla ajatellaan sekä rahaa että hiilijalanjälkeä, Hintsa sanoo.

Toisaalta havaittavissa on myös sellainen trendi, että perheetkin muuttavat kaupunkien keskustoihin.

–Esimerkiksi 15 vuotta sitten muutettiin enemmän sivummalle. Nyt halutaan lähelle palveluja. Paikkakuntakohtaisia eroja on toki paljon. Etenkin isoissa kaupungeissa mietitään vihreyttä ja ajan säästämistä ja halutaan niidenkin vuoksi asua palvelujen lähellä, hän toteaa.

Remonttitarpeet vaikuttavat paljon ostopäätöksiin niin omakotitalojen kuin asumisosakeyhtiöidenkin kohdalla. Myös hyvillä kulkuyhteyksillä on erittäin suuri merkitys asunnon valinnassa.

Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet aavistuksen vuoden takaisesta, mutta pysyneet kuitenkin melko tasaisina. SKV Kiinteistönvälitys Oy:n myyntipäällikkö ja kiinteistövälittäjä Jukka Hillner toteaa, että jos asunto ei mene kaupaksi ensimmäisen kuukauden aikana, sen kaupaksi saaminen voi kestää pidempäänkin.

SKV Kiinteistönvälitys Oy:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo, että kuluva vuosi näyttää asuntokaupan näkökulmasta positiiviselta ja stabiililta.

Asuntokauppa käy Lohjalla tasaiseen tahtiin

Hillner kertoo, että asuntokauppa on käynyt Lohjalla melko tasaisesti.

–Kauppamäärät olivat viime vuonna melko samat verrattuna vuoteen 2017. Tilastoissamme näkyy vain muutaman kaupan ero niin mökkien kuin asuntojenkin kohdalla. Kerros-, rivi- ja omakotitaloja myytiin vuonna 2017 yhteensä 598 ja 2018 604. Tilastoissa näkyvät muut tontit, mökit, toimitilat ja asunnot paitsi yksityisten myymät, Hillner avaa.

Kuluvan vuoden tammikuu oli Lohjan asuntokaupassa kuitenkin huomattavasti rauhallisempi verrattuna vuoden 2018 tammikuuhun.

–Lohja on muuttotappiokunta, mutta en tiedä, mikä heikkoon tammikuuhun vaikutti. Toivottavasti asuntokauppaan saadaan piristystä mm. asuntomessuista, Hillner toivoo.

–Kuukaudet eivät ole siskoksia keskenään. Usein seuraava kuukausi on hyvä, jos ensimmäinen oli huono. Vaihtelua on paljon vierekkäisilläkin paikkakunnilla, rauhoittelee puolestaan Hintsa.

Hän muistuttaa myös, että asuntokauppa vilkastu yleensä kevättä kohti mentäessä.

–Kun lumet sulavat, tarjolle tulee paljon omakotitaloja. Kauppa käy kyllä, kun hinnoittelu on oikea ja hinnoissa on pieni tinkivara. Lähtöhinnoittelu on todella tärkeä asia, vahvistaa myös Hillner.

Hän jatkaa, että hyväkuntoiset asunnot menevät nopeasti kaupaksi.

–Kun sopiva asunto osuu kohdalle, kannattaa tehdä päätös nopeasti. Vielä pari vuotta sitten ihmiset hakivat enemmän asuntoa, jonka voi remontoida itselle mieleiseksi, mutta nyt halutaan valmiiksi remontoituja.

Hintsa suosittelee luotettavan tahon tekemää kuntotarkastusta, jotta ikäviltä yllätyksiltä säästyttäisiin.

Tontteja ja asuntoja Lohjalla riittää, mutta jostain on pulaakin.

–Keskustan alueella on pulaa kaksioista ja kolmioista etenkin hissillisissä taloissa. Iäkkäämpi väki myy omakotitalonsa ja haluaa muuttaa keskustaan, Hillner toteaa.

Yksiöitäkin kaivataan enemmän, sillä nyt moni niistä menee sijoittajille.

Vuokra- vai omistusasunto?

Hillner on huomannut, että ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt. Syytä hän ei osaa sanoa.

–Lainaa saa edullisesti, mutta toisaalta pankit ovat kiristäneet vakuuksiaan. Ehkä vuokraus on vaihtoehto yhä useammalle nuorelle. Jatkuvan 600 – 700 euron vuokran maksamisen sijaan samalla rahalla lyhentäisi mukavasti lainaakin, Hillner pohtii.

–Nuoret haluavat asua vuokralla ehkä senkin vuoksi, että liikkumisvapaus säilyy ja on mahdollisuus muuttaa vaikka ulkomaille. Vuokramarkkinoilla on myös tarjontaa aiempaa enemmän ja etenkin pääkaupunkiseudulla neliöhinnat ovat niin korkeat, että harva haluaa laittaa asumiseen kiinni niin paljon pääomaa, lisää Hintsa.

SMS

Vastaa