info@carnivalnews.net

Oletko sinä säästäjä tai sijoittaja?

Meille kerrotaan median kautta aina tasaisin väliajoin, että jokaisella meillä pitäisi olla jonkin verran rahaa ”sukanvarressa”. Ihan vain siltä varalta, jos jotain odottamatonta tapahtuisi, joka vaatisi yllättäen rahaa. Se kuinka paljon rahaa sitten pitäisi olla säästössä onkin aivan toinen asia, mutta periaate on suositeltava.

Rahat tilille vai ei?

Pankkitileillä oleville rahoille maksettiin aikoinaan jopa korkoa, ja pankkitilillä rahojen pitäminen oli jokseenkin turvallinen vaihtoehto. Nykyään kuitenkaan tavallinen pankkitili ei käytännössä tarjoa minkäänlaista korkoa, eli raha, jota makuutetaan omalla pankkitilillä, menettää vuosi vuodelta arvoaan. Tästä seuraa siis se, ettei säästöjä kannata säilyttää tai kerätä omalle pankkitilille, eikä vaihtoehtona ole käteisenkään kerääminen, joten mitä vaihtoehtoja meillä on?

Pankit auttavat

Jokainen pankki tarjoaa nykypäivänä erilaisia ratkaisuja säästämiseen ja sijoittamiseen ja jokaiselle löytyy todennäköisesti aivan kohtuullinen palvelupaketti jo paikallisista pankeista. Kysymys onkin enemmän, kuinka paljon haluat itse käyttää aikaa säästöjesi kerryttämiseen ja hallinnointiin, sillä mikäli olet oikeasti kiinnostunut sijoittamisesta, omalla aktiivisuudella voi löytää nettipalveluista paremmin tuottavia palveluita, jotka kuitenkin vaativat myös itse sijoittajalta enemmän aktiivisuutta.
Jos tavoitteena on vain suojata omat säästöt inflaation purevalta vaikutukselta, on pankeilla tarjota useampia kohtuullisen varmoja sijoitusvaihtoehtoja, jotka eivät välttämättä tuota hirveästi tuottoa säästöille, mutta ainakin suojaavat niiden arvonmenetystä.
Jos sitten sinulla säästäjänä on halua ottaa pientä riskiä, voit harkita aluksi sijoittamista rahastoihin, vaikka kuukausittaisella muutaman kympin säästöllä tai sitten hieman suurempaa riskiä ja osakesijoittamista. Pankit kyllä tarjoavat eri tasoisia ja erilaisia palveluita riippuen myös paljon siitä, kuinka paljon olet sijoittamassa.

Lue ja opiskele

Ennen omaa sijoittamispäätöstä on hyvä lueskella netin palstojen ja artikkeleiden sisältöjä, mutta aina suhtautuen pienellä varauksella. Monet artikkeleista on usein kallellaan johonkin tiettyyn säästämisen tai sijoittamisen tapaan, ja siksi kannattaa tutustua useammasta lähteestä aiheeseen. Samalla kannattaa miettiä, kuinka paljon voisi itse laittaa säästöön ja millainen se oma tavoite niille säästöille on. Voihan se olla, vaikka ulkomaanmatka, tuon pahan päivän varalle säästämisen sijasta.
Jo pienelläkin kuukausittaisella säästöllä saa ajan myötä kohtuullisen summan säästöön, mutta lottovoiton tyyppisiä sijoitusvoittoja ei ole oikeasti saatavilla. Sijoittamisessa on loistava saavutus jo muutaman kymmenen prosentin tulos vuodessa ja 10-20% tuotto sijoitukselle on sekin jo todella hyvin, eli säästämisen ja sijoittamisen tuotoissa toimii pidemmän aikavälin ajattelu. Markkinoilla ei ole oikeasti tarjolla pikavoittoja.

KO

Vastaa