info@carnivalnews.net

Säästäminen ja 2020-luku

Meille kerrotaan jatkuvasti, kuinka meidän pitäisi säästää pahan päivän varalle. Eri lähteissä kerrotaan myös siitä määrästä, mikä meillä pitäisi olla saatavilla sen pahan päivän tullessa. Mutta mikä on sinun ja meidän suhtautumisemme säästämiseen, ja miten me sen toteutamme? Tilastot nimittäin kertovat karusta todellisuudesta. Vuonna 2018 tilastokeskus kertoi, että suomalaisilla yksityisillä pankkitileillä makaa 87 miljardia euroa rahaa sijoittamattomina. Vuonna 2019 tuo summa ylitti 90 miljardia ja tänä vuonna uutisoitiin, että tuota rahaa on jo 95 miljardia euroa! Pankit kertovat mediassa, että muualla Pohjoismaissa raha laitetaan aktiivisemmin töihin eli sijoituksiin, mutta miksi me suomalaiset emme tee sitä?

Miten säästämisen alkuun pääsisi?

Itse aloitin oman säästämisen nuorena aikuisena, mutta käytin jo muutaman vuoden jälkeen säästöni ostaakseni jotain. Tein niin myös seuraavalla säästökerrallani. Osakesijoituksissa taasen menetin rahani, mutta sittemmin olen löytänyt omat tapani säästää – mutta vasta näin vanhemmiten. Kuitenkaan minullakaan ei välttämättä ole tuota ohjeiden määrittelemää pahanpäivän varan rahastoa, miksi ei?

Miten sinä itse säästät, vai käytätkö kaikki tulosi omaan elämääsi? Me ihmiset olemme nimittäin todella hyviä kuluttamaan, ja käyttämään rahaamme. Vaikka tulotasomme kasvaisi, ja mahdollistaisi säästämisen, voimme samalla myös korottaa kulutustamme, eikä rahaa jää yhtään säästöön.

Tämän viikon lehden teema eli säästäminen ja sijoittaminen ovat tärkeitä asioita, ja jokaisen pitäisi edes miettiä, voisiko osan tuloistaan saada kasvamaan sijoitusten kautta.

Suomalaiset ja suomalaisten yritykset

Sen sijaan luemme monesti lehdistä ja netistä, kuinka joku suomalainen yritys on taas myyty ulkomaille ja sadattelemme, kuinka näin on päässyt käymään. Jos meillä kuitenkin on koko ajan kasvava rahapotti tileillä, voisimme kehittää tänne Suomeenkin suomalaisia sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat nimenomaan suomalaisiin yrityksiin, miettikää, mitä sellainen sijoitusyhtiö voisi saada aikaan suomalaiselle vientiteollisuudelle ja suomalaiselle tuotekehitykselle, jos vaikka vain 10 % tilisäästöistä saataisiin tuollaisen sijoitusrahaston käyttöön? Lähes kymmenen miljardia yritysten pitämiseksi Suomessa ja kehittämiseksi?

Nykyaikaiset välineet

Ennen säästäminen ja sijoittaminen vaati pankissa käymistä ja neuvotteluja, mutta nykyään kaikki voidaan tehdä käytännössä missä vain. Voit hallinnoida kaikkia omistuksiasi älypuhelimellasi tai tietokoneellasi aktiivisesti tai vain seuraamalla passiivisesti. Samoilla laitteilla löydät myös paljon tietoa erilaisista sijoittamistavoista, joilla saat säästösi kasvamaan paremmin korkoa eli tekemään tulosta. Huomaat myös, että monet sijoitustavoista mahdollistavat omistusten nopean likvidoinnin eli rahaksi muuttamisen ja rahasi ovat tililläsi päivässä tai parissa käytettävissä.

Pitkä aikaväli – pitää vain jaksaa

Monet sijoitustavat perustuvat pitkäaikaiseen sijoitukseen, ja pieneen riskitasoon. Eli lähdet sitten rahastosijoittajaksi tai osakemarkkinoille, niin pikavoittoja ei välttämättä kannata lähteä metsästämään, vaan hakemaan niitä tuloksia, jotka syntyvät vuosien aikana. Siksi kenties oma säästäminen ei nuorena toiminutkaan, minulla ei ollut säästämiseen vaadittavaa pitkäjänteisyyttä vielä silloin. Entä sinulla?

KO

Vastaa