Säästämisen ABC
Meidän länsimainen yhteiskuntamme perustuu ajatukselle, että enemmän, enemmän ja enemmän. Eli elintasomme mittari on nykyään linkitetty yltäkylläisyyteen, piittaamatta mistään muusta.
Jos hiemankaan ajattelemme asiaa koko maapallon mittakaavassa tulemme pian lopputulemaan, ettei tällainen kehitys voi olla pitkän päälle mahdollista- eikä oikeastaan enää nytkään. Joten pitäisikö meidän vähitellen alkaa miettiä, missä kohtaa voimme säästää ja muokata omaa elämäntapaamme, kuitenkaan hirveästi muuttamatta sitä?
Missä voimme säästää?
Onko jotain, missä voisimme säästää siten, että elintasomme säilyy, mutta emme enää ostaisi ns. turhia asioita? Tosiasia on kuitenkin, että ilman kauppaa, ei ole yrityksiä ja ilman tuotantoa eli ole suuria työllistäjiä, joten ehkä katsomme sitten sitä omaa kulutustamme.
Suomikin on kuulemma rahansuhteen vähän alamaissa, velkaa on paljon sekä valtiolla että yksityisillä ihmisillä, ja lisää otetaan. Pitäisikö miettiä säästämistä? Mutta siten, että lapsille jouluna voidaan kuitenkin jotain pientä ostaa, vai mitä?
Kuinka vanha televisio tai älypuhelin sinulla on? Oletko miettinyt, kuinka monta kertaa olet vaihtanut viime vuosina jotain digilaitetta vain sen vuoksi, että kehitys on mennyt vanhan laitteen ohitse, mutta itse laite on kyllä vielä ihan käyttökelpoinen! Tämä tilanne liittyy koko nykyaikaisen kulutusyhteiskunnan perusteisiin, meidän pitää koko ajan kehittää lisää ja myydä sekä ostaa lisää, sillä raha se on mikä maailmaa pyörittää.
Ruoka ja säästäminen
Puhumme paljon myös ruoansäästämisestä ja hävikistä, mutta unohdamme sen, että hävikki syntyy siitä, että meillä on aivan liikaa valinnanvaraa – elämme yltäkylläisyydessä, maailmassa missä kaupassa meillä on valittavina kymmeniä leipiä, kymmeniä erilaisia juustoja, kymmeniä erilaisia shampootuotteita, ja erilaisuus lisääntyy sitä myötä, kun opimme ja kehitämme erikoistuneita tuotteita erilaisille ihmisryhmille – ei siinä sinällään mitään pahaa ole, vai onko?
Yksittäisen ihmisen säästämisen mahdollisuudet ovat rajatut ja usein me säästämme, koska meillä on jokin tavoite: se voi olla ulkomaanmatka, uusi auto, asunto, joululahja, illallinen kahdelle, uusi tietokone – mutta todellisuudessa emme usein enää edes säästä, vaan ostamme edellä mainitut velalla ja maksamme sitten seuraavat kuukaudet tai vuodet jälkikäteen. Ennen piti useimmiten säästää ensiksi raha, jotta pystyi ostamaan – nykyään meille tyrkytetään rahaa joka tuutista – ei siis ihme, että me velkaannumme lisää.
Säästämisen ABC
Säästämisen ABC on pohjimmiltaan helppo ajatus: osta vain sellaista, mihin sinulla on varaa. Näin toimitaan vielä jossain päin maailmaan, siellä missä kehitys ei ole mennyt vielä tälle asteelle kuin meillä. Me kulutamme jo tulevien vuosien mahdollisia ansioitamme, vaikka emme edes tiedä mitä huomenna tapahtuu(!)
Kuka enää säästää? Miten voit säästää? Pankkitilille ei kuulemma enää kannata säästää, koska sieltä ei saa korkoa ja jos säästää sukanvarteen niin sama juttu, inflaatio vie rahat vähitellen – rahan arvo siis pienenee vuosi vuodelta!
Budjetoi ja seuraa rahankäyttöäsi
Yksi hyvä tapa oppia säästämään on oman talouden budjetointi ja seuranta. Laita paperille tai tietokoneelle ylös. kuinka paljon saat rahaa kuukaudessa, ja mihin se kuukausittain menee. Muutaman kuukauden kirjanpidon jälkeen saat tietoa, mikä auttaa sinua kenties löytämään reitit ja tavat, joilla voit saada rahaa säästöön. Ainakin se auttaa näkemään mitä rahallesi oikeasti tapahtuu.
KO