Suunnitelmissa oman talon rakentaminen?
– On kaikkien kannalta paras, että ennen tarkempien suunnitelmien tekoa käytäisiin pankissa kartoittamassa, minkä hintaluokan hankkeeseen itsellä on varaa. Kun raamit ovat alusta asti selvillä, on jo suunnitteluvaihe tuloksekas ja tehokas, sanoo Säästöpankki Optian rahoituspäällikkö Anna-Riitta Haatainen.
Pankissa käytävässä keskustelussa kartoitetaan rakentajan toiveet, varmistetaan maksukyky ja lainan vakuudet. Yleensä rakennettava talo kattaa osan vakuuksista, mutta sen lisäksi alkuun tarvitaan muitakin vakuuksia.
On tavallista, että rakennusprojektia rahoitetaan myymällä rakentajan nykyinen omistusasunto.
– Suosittelemme asiakkaita myymään edellisen asunnon pois ja muuttamaan vuokralle rakentamisen ajaksi, koska asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet. Näin välttyy helpoiten kahden asunnon loukulta, Haatainen sanoo.
Jotta elämisen kulut eivät rakentamisen aikana nousisi kohtuuttomiksi, rakennuslainaan myönnetään usein lyhennysvapaata rakentamisen ajaksi.
Panosta kustannusarvioon
Kun rahoituspuoli on kunnossa, on tarkempien rakennussuunnitelmien aika. Tärkeintä on tehdä kustannusarvio huolella.
– Kustannusarvio kannattaa tehdä aina yhdessä ammattilaisen kanssa. Mitä realistisemman kustannusarvion tekee, sitä helpompi on pysyä budjetissa, Haatainen sanoo.
On enemmän sääntö kuin poikkeus, että matkan varrella eteen tulee yllättäviä menoja ja budjetti paisuu. Haatainen suositteleekin jättämään kokonaan oman työn osuuden laskuista pois.
– Ainoastaan, jos rakentaja on rakennusalan ammattilainen itse, omalla työllä voi olla isompi painoarvo. Muuten kannattaa ajatella, että kaikki, mitä pystyy itse tekemään, tulee plussana päälle.
Omalta osaltaan budjetin ylittymistä estää se, että rakennuslainaa otetaan aina vähän kerrallaan rakentamisen edetessä. Lainaa myönnetään hankkeesta vastaavan mestarin laatiman valmiusastetodistuksen mukaan.
Jokainen rakentaja on kuitenkin itse vastuussa budjetissa pysymisestä.
– Usein kustannusarvio ylitetään materiaalimuutoksissa. Ei kannata alkaa miettiä kalliimpaa keittiötä, jos ei ole valmis tinkimään jostain muusta. Jos jostain on tullut säästöjä, kannattaa varautua myös tuleviin yllätyksiin.