info@carnivalnews.net

Asuntokaupoilla nyt tosiostajat liikkeellä

OP Koti Uusimaa kertoo asuntokauppojen vähentyneen viimeisen parin viikon aikana. Tuoreimmissa kauppatilastoissa tämä ei vielä näy, sillä maaliskuu oli asuntokaupassa vielä erittäin hyvä. OP Koti Uusimaan liikevaihto kasvoi maaliskuussa peräti 77%.

Koronan vaikutukset asuntokauppaan näkyvät asuntomarkkinoilla voimakkaina juuri nyt. OP Koti Uusimaa arvioi kauppamäärien laskeneen yli 20 prosenttia normaaliin huhtikuuhun verrattuna.

Koronan vaikutus on näkynyt nopeimmin asuntolaina-asiakkailla. Tuhannet OP Uusimaan asiakkaat ovat hakeneet asuntolainoihinsa lyhennysvapaata. Lyhennysvapaahakemuksia on käsitelty tehokkaasti ja myös viikonloppuisin. Tavoitteenamme on auttaa laina-asiakkaamme haastavan tilanteen yli. Mikäli koronavirus on vaikeuttanut lainanhoitoa, on lyhennysvapaat tehty asiakkaille maksutta.

Uusia asuntolainoja on haettu maalis-huhtikuun aikana arviolta reilut 20 % vähemmän kuin viime vuonna. Talouden turvatuotteiden kysyntä on sen sijaan noussut selvästi nyt poikkeustilanteessa. Useat asuntolaina-asiakkaat haluavat varautua taloudellisesti haastaviin aikoihin. Uusiin ja jo olemassa oleviin asuntolainoihin asiakkaat haluavat nyt entistä enemmän turvaa myös korkojen nousua vastaan tai sairastumisen ja työttömyyden varalta.

Asuntokauppatilastoissa rahoituksen kysynnän pudotus ei vielä näy, sillä tuoreimmat tilastot käsittelevät maaliskuun asuntokauppamääriä. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton valtakunnallisen tilaston mukaan vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat vielä maaliskuussa 3,1 prosentin nousussa. Erityisen vilkkaasti maaliskuussa ostettiin vanhoja omakotitaloja, joiden kauppamäärät kasvoivat 11,9 prosenttia viime vuodesta. Myös vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärät kasvoivat 8,5 prosenttia. Vanhoja kerrostaloasuntoja sen sijaan myytiin 2,9 prosenttia viime vuoden maaliskuuta vähemmän.

Kesämökkikauppa kasvoi erittäin voimakkaasti, sillä maaliskuussa tehtiin 44,7 prosenttia enemmän kesämökkikauppoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Asuntokaupan alkuvuosi oli siis hyvä, mutta käänne on odotettavissa. Asiantuntijoidemme mukaan käänne asuntokaupassa tapahtui hieman viiveellä koronan käynnistymisen jälkeen eli huhtikuussa. Maaliskuussa tehtiin vielä kauppoja, jotka oli sovittu aikana ennen koronan alkamista. Koronan todelliset vaikutukset paljastuvat tilastoista siis vasta myöhemmin, kertoo OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

Asuntokaupan paluu voi olla nopea, jos rajoitukset poistuvat jo kesällä

OP Kodin asuntomarkkina-asiantuntijoiden mukaan tosiostajat ovat nyt liikkeellä ja asuntojen myyntihinnat ovat pysyneet toistaiseksi melko ennallaan koronakriisin aikana eikä koronalla ole huhtikuussa ollut merkittävää vaikutusta alueen asuntojen hintoihin. Poikkeuksellisessa tilanteessa välitysliikkeet tarjoavat asiakkaille yksityisnäyttöjä yleisesittelyjen sijaan.

OP Kodin asuntomarkkina-asiantuntijat uskovat, että mikäli koronan vuoksi asetetut rajoitustoimenpiteet poistuvat jo kesällä, negatiiviset vaikutukset asuntomarkkinoihin jäävät lyhytaikaisiksi. Arvion mukaan asuntokauppamäärät palautuisivat tässä tapauksessa ennalleen kenties jo syksyyn, viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Yksi asia asuntomarkkinoilla on kuitenkin muuttunut lopullisesti; digitaalinen asuntokauppa on tullut jäädäkseen. OP Kodin kautta tehtyjen digitaalisten asuntokauppojen määrä kasvoi valtakunnallisesti maaliskuussa 66 prosenttia helmikuusta.

– Digitaalisten asuntokauppojen kasvu on ollut ripeää. Etäneuvotteluja käydään aiempaa enemmän, virtuaaliesittelyjä kehitetään kovaa vauhtia ja taloyhtiöiden yhtiökokouksia pidetään sähköisesti. Tätä kehitystä haluamme olla vauhdittamassa, kertovat OP Koti Uusimaan myyntijohtajat Timo Pasanen, Sari Kivinen ja Janne Vermasheinä.

Vastaa