info@carnivalnews.net

Miten sinä varaudut pahan päivän varalta?

Sanotaan, että jokaisella meillä pitäisi olla pankissa talletuksessa tai sijoitettuna rahaa pahanpäivän varalta, mutta miksi ja onko niin?
Jossain vaiheessa on puhuttu jopa sellaisesta summasta, mikä vastaa henkilön 2-3 kuukauden palkkaa, ja jos tuollainen summa on tallessa, se auttaa kun jotain tapahtuu. Mutta jos oikeasti jotain pahempaa tapahtuu eli joudutaan menemään niille talletuksille, niin mitä on tapahtunut? Jos vaikka joudut onnettomuuteen, etkä pääse töihin moneen kuukauteen, vakuutukset korvaavat menetykset. Paitsi jos olet yrittäjä, niin silloin sinulla pitää olla säästössä varoja, joiden avulla voit elää, vaikka olisit itse poissa pelistä.

Jos taasen jokin kodinkone hajoaa, lähes jokainen meistä saa ostettua sellaisen osamaksulla, eikä siis sellaisen ostamiseen tarvita tuhansia euroja. Auton moottorinkin hajotessa ei tarvitse lähteä saman tien ostamaan uutta autoa käteisellä, eli koska sitten tarvitaan, niitä tuhansien eurojen säästöjä?

Turvallisuuden tunne

Monet kertovat omien säästöjen tuovan turvallisuuden tunteen sen varalta, että jokin menee pieleen. Se, että sitä rahaa tarvitaan enemmän sieltä säästöistä useimmiten tarkoittaa pitkäaikaista tai rajua sairautta tai pitkittynyttä työttömyyttä. Arjen tavallisiin kuluihin harvemmin tarvitaan yhtäkkiä tuhansia euroja, jollei kyse oli esimerkiksi asunnon tai talon välttämättömistä korjauksista. Myös mahdolliset vuokravakuudet voivat vaatia useamman tuhannen euron kertamaksun.

Monilla myös tuleva perintö ja siitä koituvat perintöverot ovat säästämisen syynä.

Rahat tilillä vai sijoitettuna?

Nykyaika on tuomassa pankeille jopa negatiiviset korot, eli pankit alkavat kohta laskuttaa siitä, että tileillä on rahaa, mutta onneksi se on vielä ajatusmalli. Tosiasia kuitenkin on, että jos sinulla on rahaa makaamassa omalla pankkitililläsi, et saa sille mitään korkoa ja niinpä inflaatio syö rahojesi arvoa koko ajan. Tilillä olevat säästöt pitäisi siirtää jonkinlaiseen sijoitusmuotoon esimerkiksi rahastoihin tai sijoitustileille, joilla rahat saavat suojan inflaatiota vastaan. Jos haluat ottaa pientä tai suurempaa riskiä, on säästöjen sijoituspaikka osakkeet, joista tuloksena voi olla myös säästöjen pieneneminen. Säästämisessä ja sijoittamisessa molemmissa pätee samat asiat, eli mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän säästöjä kertyy. Pitkällä aikavälillä tehdyt sijoitukset myös tasaavat markkinoiden heilahteluista johtuvia kurssimuutoksia ja tilastollisesti osakkeidenkin arvot yleensä ovat vuosien saatossa nousseet.

Entä jos ei ole varaa säästää?

Tiedän kuitenkin, että kaikilla perheillä ei ole oikeasti varaa säästää tai taloudenhallinta ei ole niin vahvaa, että säästöjä syntyisi, miten silloin voi vahvistaa omaa turvallisuuttaan pahan päivän varalle?

Tosiasia kuitenkin on, että meistä jokainen elää omaa elämäänsä päivä kerrallaan ja elämästä pitäisi myös nauttia eikä ajatella aina pahimman kautta. Joskus voi säästää vain oman itsensä hemmottelemista varten, matkaa varten, kallista ostosta varten ja tehdä itsensä tai perheensä iloiseksi. Elämä ilman iloa ei ole mitään elämistä, siksi säästäminenkin on jokaiselle henkilökohtainen päätös.

KO

Vastaa