info@carnivalnews.net

Sijoitusmarkkinat 2020

Mennyt vuosi on ollut aika liikkuvainen myös sijoitusmarkkinoilla. Jos olet ollut nopea omissa liikkeissäsi olet saattanut ansaita sievoisia summia, tai vastaavasti olet tehnyt myyntiliikkeen väärällä kohdalla ja olet hävinnyt kymmeniä prosentteja sijoituksistasi. Kukaan ei kyennyt ennustamaan kuinka sijoitusmarkkinoilla tänä vuonna on käynyt, ja markkinat ovat tehneet välillä aivan omiaan. Mitä siis piensijoittajan pitäisi nyt oikeasti tehdä?

Oma rahoitustilanne

Ensinnäkin nyt viimeistään kannattaisi tarkistaa se oma rahoitustilanne. Tarkasta siis minne sinulla on lainoja ja kuinka paljon maksat niistä korkoja ja kuluja. Olisiko kenties sittenkin aiheellista niputtaa pienet lainat kaikki yhdeksi isoksi? Olisiko siitä omaan talouteen selkeyttä? Lainat.fi sivusto tarjoaa mahdollisuuden hakea vastauksia usealta lainoittajalta kerralla.

Se ei vie kuin muutaman minuutin tarkistaa omien lainojen tilanne, niiden kulut ja korot. Jos sillä muutamalla minuutilla voi säästää jopa satoja euroja vuodessa, niin miksei sitä tekisi? Tuskin muutenkaan vain heittelet seteleitä kaduille.

Maailmantilanne

Maailman rahoitusmarkkinat ovat yhä kevään alkaneet virusepidemian kourissa, mutta markkinoilla on tullut miljardeja lisää rahaa isojen pankkien luotottaessa maita ja isoja yrityksiä ja näin suurimmalta työttömyydeltä on vältytty, vaikka työttömiä on tullut maailmalle lisää miljoonia. Kysymys kuuluukin, missä vaiheessa lääketeollisuus saa markkinoille toimivan ratkaisun ja tilanne maailmanlaajuisesti normalisoituu? Totta kai arkielämämme on kokenut muutoksen, joka tulee johtamaan muuttuviin arkiaskareihin ja osa elämästämme on kokenut muutoksia, jotka eivät välttämättä koskaan palaudu. Samalla olemme saaneet näytöksen siitä, että emme voi vain käyttää luontoa, ottamatta vastuuta tekemistämme.

2019 oli sijoitusvuotena monelle sijoittajalle todella tuottelias ja moni kysyi vuodenvaihtuessa, miten jatkaa vuonna 2020 – tämä siis ennen epidemian puhkeamista. Kukaan ei voinut tietää mitä oli edessä.

Nyt puoli vuotta epideamian puhkeamisen jälkeen pörssikurssit ovat käyneet alhaalla ja tulleet ylös. Isoja konkursseja on sekä nähty, että isoja pelastumisia on toteutettu, mutta kaikilla on mielessä kysymys, mitä jatkossa?

Piensijoittajan kannattaa olla tarkkana nyt omien sijoituksiensa ja varsinkin oman riskitasonsa kanssa. Mikä on oma taloudellinen tilanne, pitäälö sijoituksia siirtää turvallisempaan paikkaan, ja mikä se turvallinen paikka on. Vai pitäisikö nyt olla aktiivinen ja hakeutua niille kasvaville aloille?

Maailmanosakemarkkinat ovat käytännössä kasvaneet jatkuvasti sitten 2008 kriisin. Vaikka maaliskuussa käytiin noin 30% prosenttia helmikuusta alempana, ollaan jo palattu viime syksyn tasolle ja ollaan jo siis korjattu maaliskuun nopean kriisin tilanne. Korot ovat matalalla ja valtiot ovat ottaneet lisää velkaa. Tehdyt rajoitustoimien tarkoittavat, että tuotanto ja kulutus eivät vain lykkäänny, vaan tulevat osin menetetyiksi. Toipuminen viivästyessä kasvaa riski, että yritysten konkurssit ja kotitalouksen työttömyys lisäävät huonoa kierrettä. Myös itse virus on edelleen tuntematon tekijä ja voi palata uusina aaltoina.

Hallitse se osa mitä voit – oma talous

Tällaisessa tilanteessa on hyvä katsoa tarkemmin sitä omaa taloudellista tilannetta. Neuvotella asuntolaina paremmaksi ja muut mahdolliset lainat niin ettei maksa liikaa korkoja tai kuluja. Samalla voi katsoa, onko jotain tehtävissä oman taloudellisen tilanteen varmistamiseksi tai parantamiseksi.

Suurin osa kaikesta ympärillämme ja maailmalla tapahtuvasta tapahtuu joka tapauksessa, teet itse mitä sitten teetkin. Siksi onkin tärkeätä tehdä itse sellaista, mikä sopii omaan vastuullisuuden tuntoon. Mitä se tarkoittaa sinun kohdallasi?

Tarkista oma taloudellinen tilanteesi

Martoilla on tähän hyvä ja yksinkertainen ohje:

  • Selvitä ensin tulotjotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja syntyy esimerkiksi palkoista, eläkkeistä ja tuista.
  • Pidä kirjaa menoistasi. Selvitä, mihin rahasi menevät. Kirjaa menot päivittäin tai vaikka kerran viikossa kuittien mukaan. Tämä auttaa myös muistamaan eräpäivät ja varautumaan maksuihin.
  • Muista laskea myös velat mukaan.
  • Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi suunnitelman onnistumista.

Ole itsellesi rehellinen, kun suunnittelet raha-asioita. Älä arvioi tuloja yläkanttiin tai vähättele menoja.

Käytä osa tuloista varakassan kartuttamiseen. Siitä on hyötyä yllättävissä hankinnoissa tai elämäntilanteissa.

Vastaa