info@carnivalnews.net

Säästäminen ja omistusasuntojen kysyntä kasvoivat korona-aikana

Säästöpankin tuoreen Säästämisbarometri-tutkimuksen mukaan suomalaisten säästämisinto ja säästöön jäävien summien määrä on kasvanut viime vuodesta. Säästämisen tai sijoittamisen aloittaminen tai niiden lisääminen kuluneen 12 kuukauden aikana on tutkimuksen mukaankasvanut (2020: 40% vs. 2019: 39%).

–Olemme huomanneet saman trendin myös toimialueellamme ja asiakkaidemme heränneen turvaamaan omaa talouttaan tulevaisuutta varten. Koronan seurauksena säästäminen ja sijoittaminen on lisääntynyt ja sijoitussummat ovat kasvaneet. Kotitalouksien aikaisemmin esimerkiksi lomamatkoihin käyttämät varat ovat menneet säästöön, toteaa varainhoidon päällikkö Petri Kukkanen Länsi-Uudenmaan Säästöpankista.

Säästämisbarometritutkimuksen mukaan koronakriisin myötä 18–29-vuotiaat (2020: 34%) ja yrittäjät (2020: 34%) ovat suunnitelleet talouttaan koko väestöä (2020: 27%) enemmän. Säästämisen tai sijoittamisen aloittaminen tai lisääminen on selkeästi suurempaa nuorissa (2020: 63 % vs. 2019: 58 %) ja yrittäjissä (57 %) kuin koko väestössä (40 %).

–On ollut hienoa huomata, että asiakkaat ymmärtävät sijoittamisen merkityksen oman talouden parantamisessa. He ovat ymmärtäneet, että tilillä ei nollakoroissa kannata varojaan makuuttaa, vaan varoille haetaan tuottoja rahastojen avulla, Kukkanen sanoo.

Säästämiskohteissa hienoista muutosta

Säästämis- ja sijoituskohteissa on tutkimuksen mukaan tapahtunut jonkin verran muutoksia: säästötili, omistusasuminen ja rahastosijoittaminen ovat nousussa. Niiden osuus, joilla ei käyttötilin lisäksi ole käytössä muita sijoitusmuotoja, on pienentynyt (2020: 23 %, 2019: 27 %). ASP-tili on nuorilla korostunut.

–Yrittäjät ovat huomanneet, että ajatus varaston myymisestä, jos tulee tiukempi aika ei päde kriisitilanteessa, jos varasto ei mene kaupaksi. Talouden puskurit täytyy pitää kunnossa. Ilahduttavaa on, että alueemme yritykset ovat pääosin varautuneet hyvin ja toiminta on pystytty turvaamaan, Kukkanen kertoo.

–Länsi-Uudenmaan Säästöpankin sijoitusrahastoihin säästettiin hyvin alkuvuonna. Keväällä, kun kriisi oli pahimmillaan, säästöinto ymmärrettävästi, mutta valitettavasti laski. Syksyllä sijoitusaktiviteetti on taas selkeästi kasvanut, Kukkanen jatkaa.

Länsi-Uudenmaan Säästöpankin pankinjohtaja Tuomo Paaso (vas) ja varainhoidon päällikkö Petri Kukkanen sekä Sp-Koti Lohjan, Nummelan ja Karkkilan toimitusjohtaja Kari Pitkänen.

Epävarmuus omasta taloudesta jarruttaa säästämistä – suunnitelmallisuus helpottaa

Säästämisinnosta huolimatta on saman aikaisesti kuitenkin havaittavissa, että suomalaiset eivät suunnittele omaa talouttaan kovin pitkäjänteisesti, sillä vain hiukan yli kolmasosa (35%) suunnittelee talouttaan yli vuoden päähän. 51 % suunnittelee talouttaan alle vuoden päähän ja 7 % ei suunnittele talouttaan ollenkaan.

Myös epävarmuus omasta taloudesta on kasvanut merkittävästi viime vuodesta. Viime vuonna vain 3 % vastaajista ilmoitti epävarmuuden omasta taloudesta olevan este säästämiselle, tänä vuonna näin sanoo jopa 20 % suomalaisista.

–Suunnitelman tekeminen auttaa säännöllisessä säästämisessä. Lisäksi on hyvä muistaa, että suunnitelma on tärkeä, mutta siinä pysyminen on vielä tärkeämpää. Hötkyilemällä tekee helposti vääriä liikkeitä. Ostaa kalliilla ja myy halvalla. Kannattaa miettiä sijoittamista, kuten päivittäistavaroiden ostamista: kun on alennusmyynti niin kannattaa ostaa/ sijoittaa. Kun kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa tulevaisuudesta niin ajallinen hajautus on erittäin hyvä keino ajoituksen riskin pienentämiseen. Sijoittamalla säännöllisesti tai jakamalla euromäärältään suuremman kertasijoituksen useampaan osaan, äkillisten heiluntojen vaikutus pienenee, Kukkanen muistuttaa.

Tutkimuksen mukaan niiden osuus, jotka ovat olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä alkaa säästää ja sijoittaa on ollut kasvussa (2020: 35% vs. 2019: 32%).

–On upeaa huomata, että olemme onnistuneet Säästöpankin missiossa: edistämme säästäväisyyttä ja asiakkaidemme taloudellista hyvinvointia, Kukkanen iloitsee.

Asuntojen kysyntä käy vilkkaana

–Asuntojen ja vapaa-ajanasuntojen kauppa on käynyt vilkkaana kesän ja syksyn mittaan. Maaliskuussa tapahtuneen stopin jälkeen kysyntä palautui hyvin nopeasti ja on sen jälkeen osin jopa ylittänyt tarjonnan ja se näkyy lyhentyneinä myyntiaikoina ja siinä, että myynnissä olevien asuntojen määrä on poikkeuksellisen alhaalla tällä hetkellä. Lohjan ja Vihdin markkinoilla on noin 100:n asunnon vajaus ja Karkkilassa puuttuu noin 50 asuntoa markkinoilta, kertoo Sp-Koti Lohjan, Nummelan ja Karkkilan toimitusjohtaja Kari Pitkänen

Varsinkin omakotitalojen ja vapaa-ajanasuntojen kauppamäärien kasvu Lohjalla on ollut kovaa. Omakotitaloissa kasvua oli 36 %. Tammi–syyskuun aikana tänä vuonna tehtiin 214 omakotitalokauppaa, mikä on 54 kauppaa enemmän kuin vuonna samaan aikaan. Vapaa-ajanasunnoissa kasvua oli 25 %, 104 kauppaa tämän vuoden tammi–syyskuussa ja 83 kauppaa viime vuoden vastaavana aikana.

Vihdissä omakotitalojen kaupassa oli kasvua noin 11 %. Syyskuun loppuun mennessä kauppoja tehtiin 122 kappaletta, mikä on 12 kauppaa viime vuotta enemmän. Vapaa-ajanasunnoissa Vihdissä oli hienoista laskua kauppamäärissä.

Karkkilassa tehtiin kaupat 39 omakotitalosta tammi–syyskuun aikana. Viime vuonna kauppamäärän oli 28 vastaavana aikana. Vapaa-ajanasunnoissa päästiin 17 kauppaan, kun viime vuonna kaupat solmittiin viidestä kohteesta.

–Lokakuun tietojen mukaan kuluttajien ostokysyntä näyttäisi pysyvän hyvällä tasolla, mutta myynnissä olevien kohteiden alhainen määrä tulee laskemaan kauppamääriä. Kuka nyt on harkinnut asunnon myyntiä, niin nyt on otollinen aikana laittaa asunto myyntiin: myyntiajat ovat kohtuulliset ja ostokysyntää on, muistuttaa Pitkänen.

Länsi-Uudenmaan Säästöpankki

Vastaa